Ons onderwijs

Wij staan voor kwalitatief goed onderwijs.

Dit is een mooie bewoording, maar wat betekent dat nu precies? 

Het is onze maatschappelijke opdracht om zo goed mogelijk onderwijs te verzorgen aan al onze leerlingen. Hierbij handelen we vanuit een sterke visie.

 

Onze visie bestaat uit 4 klaverbladen. 

In onze VISIE OP LEREN EN GEDRAG staat beschreven dat kennis de basis is van het leren. We verbinden daarna deze kennis aan vaardigheden. Kennis gaat dus vooraf aan vaardigheden. Wij, als professionals, moeten rekening houden met hoe de hersenen werken en hoe je het onderwijs zo effectief mogelijk vormgeeft. Wij ontwikkelen onszelf continu aan de hand van wat de wetenschap en de cognitieve psychologie zeggen. De leerkracht staat centraal om kwalitatief goed onderwijs voor onze leerlingen vorm te geven. In het leren laten wij ons leiden door bewezen leerprincipes: wij hebben hoge verwachtingen van al onze leerlingen wat betekent dat we de leerlingen zien en horen en ernaar streven dat zij de leerdoelen behalen. Wij stellen heldere doelen en oefenen in het geven en ontvangen van feedback. In het leren richten wij ons op drie doeldomeinen: kwalificatie, burgerschapsvorming en eigenaarschap. Samenwerking met ouders/verzorgers vinden wij erg belangrijk. Door deze intensieve samenwerking willen we ernaar streven om het beste uit de leerling te halen op didactisch en pedagogisch gebied. Om leerlingen tot leren te laten komen werken we gericht aan een professionele schoolcultuur met duidelijke verwachtingen voor leerlingen en ons team. Schoolregels en routines dragen bij aan meer effectieve onderwijstijd.

We hanteren 10 schoolregels op CBS De Vrijenburg die leidend zijn in groep 1 t/m 8. Hierin hanteren wij een opbouwende lijn, gaan we ervanuit dat we gewenst gedrag kunnen aanleren aan onze leerlingen en dit zorgt voor veel rust in de klassen en in de school zodat de focus op het leren blijft. 

  1. We hebben respect voor elkaar

  2. In de gang en op de trap, lopen we rustig en stil rechts in de rij, met de handen langs de zij

  3. We accepteren elkaar zoals we zijn. Iedereen hoort erbij

  4. We praten een voor een, en luisteren naar iedereen 

  5. We gaan respectvol/zorgzaam om met de materialen van school, leerkrachten en andere leerlingen

  6. Wij spreken elkaar aan op gedrag. Wij reageren respectvol en rustig. We lossen problemen vreedzaam op

  7. We zeggen tegen alle volwassenen u

  8. We laten onze smartphone/smartwatch thuis, of bij de leerkracht in de kast 

  9. We zijn op tijd op school

  10. Een hand omhoog en ik ben stil, dit is wat de leerkracht wil

 

In onze VISIE OP LEREN ORGANISEREN staat dat we alle leerlingen optimaal tot leren willen laten komen. Om dit te bereiken organiseren we ons leren door middel van ritme, regelmaat, routine, rust en relatie om zo een veilig schoolklimaat te realiseren. Alle leerkrachten op school gebruiken dezelfde didactische principes bij het aanleren van kennis en vaardigheden. Het model van Expliciete Directe Instructie (EDI 2.0) vormt de basis en is aangevuld met de instructieprincipes van Rosenshine. Daarnaast draagt de leerkracht zorg voor het bieden van een positief leerklimaat in de klas. Dit gebeurt door het bieden van positieve en duidelijke gedragsverwachtingen, dagelijkse routines en consequenties. Tevens werken we aan de relatie tussen de leerkracht en de leerling om het optimale leren te bevorderen. 

De kwaliteit van het onderwijs op De Vrijenburg wordt bewaakt door continue aandacht voor onderwijskwaliteit. Het team is in ontwikkeling naar een professionele leergemeenschap (PLG) waarin gewerkt wordt vanuit leerteams. In de leerteams wordt de focus gelegd op het onderwijs en alleen dingen besproken die daarover gaan. In de leerteams komen de volgende onderdelen terug:

  • literatuur (evidence-informed) onderzoek

  • onderzoeken worden uitgevoerd;

  • data-analyses worden gemaakt;

  • collegiale consultaties worden gepland en uitgevoerd;

  • lessen worden gezamenlijk voorbereid om de kwaliteit van het onderwijs te blijven waarborgen (lesson-study). 

Onze VISIE OP PROFESSIONALITEIT houdt in dat er onderwijs wordt gegeven door geïnformeerde leraren die op basis van wetenschappelijk onderzoek (evidence-informed), vertaald naar hun praktijk, vorm kunnen geven aan het onderwijs en daardoor in staat zijn om cyclisch te reflecteren op gemaakte keuzes. De schoolcultuur wordt versterkt wanneer er sprake is van een open communicatie en er feedback wordt gegeven en gevraagd aan alle collega’s, ook aan een leidinggevende. Op CBS De Vrijenburg vinden we feedback zeer belangrijk en is het een groot onderdeel van onze professionele kwaliteitscultuur. We staan voor een veilige, ordelijke werkomgeving voor de medewerker waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. Medewerkers spreken elkaar aan op het normatief kader wat gezamenlijk is vastgesteld en het team staat open voor het geven en ontvangen van feedback. Tevens wordt er ruimte geboden voor eigen ontwikkeling. 

In onze VISIE OP VERANDEREN EN VERANKEREN staat dat we op CBS De Vrijenburg werken vanuit het High Performance Schools (HPS) concept. Binnen High Performance Organisaties (HPO) kunnen prestaties aanzienlijk verbeterd worden. Dit kan door effectief  te werken aan de 5 HPO factoren:

1. Kwaliteit van management

2. Kwaliteit van medewerkers

3. Lange termijngerichtheid

4. Continue verbetering en vernieuwing

5. Openheid en actiegerichtheid 

Door al deze factoren loopt synchroon het parallel veranderen naar een Professionele Leergemeenschap (PLG).

Figuur 1; Huis van van der Waal (van der Waal, 2013)

 

Er staat beschreven hoe we continue als school willen verbeteren. Hierbij handelen we vanuit de PDCA-cyclus. PDCA is een afkorting die staat voor de belangrijkste stappen uit de cirkel: Plan (maak een plan met de resultaten die je wilt bereiken), Do (voer het plan uit), Check (vergelijk de resultaten met wat je had willen bereiken, heeft het gewenste resultaat opgeleverd? ), Act (bij afwijking: neem maatregelen/stuur bij om de resultaten alsnog te bereiken). Door cyclisch te werken willen we structureel de kwaliteit van ons onderwijs blijven verbeteren. Er wordt gewerkt met de kwaliteitsaanpak vanuit Enigma (Naaijkens, E. & Bootsma, M. (2018). Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een kwaliteitskaart en vormen het ‘normatief kader’ van CBS De Vrijenburg.

Onze VISIE kort en krachtig in 3 kernwoorden:

Hier staan wij voor op CBS De Vrijenburg: 

  • Hoge verwachtingen
    -Alle leerlingen kunnen het leren
    -We hebben hoge verwachtingen van al onze leerlingen, ouders, collega’s en externen

  • Rust, Ritme, Regelmaat, Routine en Relatie
    -Onze leerlingen kunnen alles leren doordat er sprake is van rust, ritme, regelmaat, routine en relatie binnen de school

  • Expliciete Directe Instructie 2.0
    -We geven goede effectieve lessen gebaseerd op Effectieve Directe Instructie 2.0 waarbij we gebruik maken van oefenstrategieën en aanhaak-acties. 

Visie op Christelijke Identiteit

CBS de Vrijenburg is een open christelijke school. Dat houdt in dat wij leven en werken vanuit ons geloof in God en de Bijbel, met respect voor andere religies en levensovertuigingen. We houden Jezus als voorbeeld om naar te leven en zien om naar de ander met aandacht en respect. We gaan eerlijk en verdraagzaam met elkaar om, willen elkaar vertrouwen, vergeven elkaar en (bouwen) werken samen aan een zinvolle toekomst. Onze christelijke waarden dragen we als team uit, we willen hierin een voorbeeld zijn en we brengen dit onze leerlingen dagelijks bij. 

Onze christelijke identiteit is een onderdeel van onze visie  op burgerschapsvorming. Wij bieden sociale en maatschappelijke vaardigheden die leerlingen helpen om actief deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Het onderwijs in groep 1/2 Het onderwijs in groep 3-8